Натискът през тази година на българските граници е повишен с 35% - това са опитите за проникване на българската територия спрямо предходната година, която беше рекордна.

В също време обаче имаме задържани 2179 нелегални мигранти за първите четири месеца на територията на страната спрямо 4140 през миналата година.

Две големи групи с мигранти хвана полицията в Перник само за ден

Това съобщи Иван Демерджиев, служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи от парламентарната трибуна.

"Не само, че работи двустранното споразумение с Турция и отношенията взаимодействията с Турция никога не са били на толкова високо ниво. Работят Дъблинските споразумения и имаме и нови пилотни проекти с ЕК", добави Демерджиев.

Той увери, че се прави всичко необходимо и подчерта, че по маршрута "българо-турската граница има намаление по проникващите мигранти, а по-всички други маршрути се отчита увеличение", каза служебният министър на вътрешните работи.

Съдът окончателно остави в ареста мъжа и жената, превозвали мигранти в линейка

Демерджиев посочи, че извършват ежедневни действия вече девет месеца, които дават резултати и се отчитат от всичките ни европейски партньори.
БГНЕС