Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Президентът се обяви за радикална промяна на политическата среда и начина на управление в България
Предсрочните избори са неизбежни, заяви президентът Румен Радев на пресконференция по повод две години от встъпването му в длъжност като държавен глава. Според него е необходима кардинална промяна на политическата среда и начина на управление в България. Радев обяви сформирането на Съвет за стратегическо развитие на България, съставен от интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Съветът трябва да предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Държавният глава каза също, че конкурсът за нов тип боен самолет на Българската армия е опорочен и от състезателна процедура е превърнат във фарс.

Как министри от кабинета коментираха думите на президента?
 
Българската демокрация скоростно губи позиции. Доверието в парламента е достигнало критично ниско ниво. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателство измества безцеремонно обществения интерес, заяви Румен Радев. България има нужда от нови идеи, посочи президентът и обяви създаването на Стратегически съвет:
 
Формирам съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и високо квалифицирани специалисти. Той ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде обявен с указ идните дни“.

Румен Радев Илияна Йотова
БГНЕС

Румен Радев ще формира Съвет за стратегическо развитие на България
 
Румен Радев се обяви и за кардинална промяна на политическата среда. Според него обаче е необходима и промяна на изборните правила.
 
„Въпросът вече не е дали, а кога по отношение на предсрочните избори. Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците. Това означава машинно гласуване, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, премахването на т.нар. втори протокол от секционните избирателни комисии, който е обект на манипулации, актуализация на избирателните списъци“, каза президентът Радев.
 
Той обяви, че би подкрепил нов политически проект, ако той работи за модернизация на България. Друго условие е да защитава ценности, като законност, справедливост и суверенитет.

Президентът Румен Радев
БГНЕС

Избрахме си изтребители F-16
 
Държавният глава коментира и конкурса за нов тип боен самолет за Българската армия, определяйки го като „бутафорен”.
 
„Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни пуснат в еврозона, ние изхвърляме европейските участници от конкурса за нов боен самолет в разрез с процедурата, разработена по европейски модел. И правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически. Всички тези действия засилват усещането за корупция, за лични интереси и зависимости. След провала на големите енергийни проекти, модернизацията на въоръжените сили засили убеждението, че България губи суверенитет и не е в състояние сама да взема стратегически решения. Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Шенген и еврозоната?! От законотворчеството до управленските решения сме свидетели на непредсказумост, погазване на закона и фаворизиране корпоративния интерес“, посочи президентът Радев.

Парламентът одобри преговори със САЩ за F-16
 
„Никога, като президент, не съм казвал кой изтребител е по-добър и кой трябва да купим, но винаги съм настоявал за обективна, прозрачна, равнопоставена състезателна процедура. Защото само такава може да доведе до най-добрите условия за България и до защита на нашия интерес. Конкурсът е опорочен. Той започна като състезателна процедура и приключи като фарс. Използва европейските партньори като статисти. Нашите лобисти злепоставиха стратегическия партньор САЩ, като му присъдиха служебна победа. А това няма как да се хареса на българите“, допълни той.

Румен Радев
БГНЕС

Радев: Конкурсът за нов изтребител бе опорочен, това е удар по България
 
Попитан възможно ли е взаимодействие между президента и правителството, държавният глава отговори, че не вижда база за партньорство при сегашния курс на управление, който е конфронтационен и често погазва законите.