/ БГНЕС
С гласовете на ГЕРБ, ДПС и част от Обединените патриоти парламентът прие правителството да започне преговори със САЩ за купуване на самолет F-16V Block 70. В решението е записано още да бъдат променени условията по инвестиционния проект. Очакванията са да се увеличи сумата за покупката над предвидените 1.5 млрд. лв. и да бъде променен срокът на доставка на самолетите, както и начинът на плащане. Решението раздели коалиционния партньор на ГЕРБ, като от НФСБ се обявиха против него.

"За" даването на мандат бяха общо 130 депутати (ГЕРБ, ДПС- 23, 11 от ПГ "Обединени патриоти" и двама независими).
 
Против“ бяха 84 депутати - 66 от БСП , четирима от "Воля" и 14 от ОП. Нямаше въздържали се.
 
Едновременно с това НС възлага на министър-председателя да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и провеждане на преговори със САЩ за F-16.
 
Депутатите задължиха изпълнителната власт в екипа по изготвяне на проекто-договора да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Проектът може да се отклонява от предварителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход.

парламент гласуване
БГНЕС

Комисията по отбрана даде зелена светлина за преговори със САЩ за закупуване на F-16

Преди дебатите, продължили почти през целия пленарен ден, Антон Кутев (БСП) поиска премиерът да бъде повикан в залата. Данаил Кирилов от ГЕРБ отговори с въпрос къде е главнокомандващият БА и държавен глава и колко пъти той е идвал в НС.
 
Мустафа Карадайъ декларира, че ДПС категорично подкрепя решението и партията от близо 30 години неизменно поддържа евроатлантическата ориентация на страната.
 
„Националната сигурност свършва там, където започва популизмът и обратно. Решението е стратегическо и политическо за сигурността, както казва ГЕРБ, но могат ли те да осигурят политическо мнозинство в НС по този политически и стратегически въпрос, ако не могат в чий интерес е това, що за управление е това“, заяви Карадайъ.
 
„В момента пишете некролога на българската авиация, която и сега изнемогва, а новите самолети ще дойдат след пет години“, предупреди Румен Гечев от БСП.
 
„Вие задрасквате конкурса, лишавате правителството от възможността да "противопостави" различните доставчици и да стигне до най-добрата цена“, допълни той.
 
От БСП предвиждат, че сумата още догодина може да скочи над 2 млрд.лв.

Цветан Цветанов
БГНЕС

Избрахме си изтребители F-16

Т.нар. малка коалиция (Обединени патриоти) беше разединена по темата.
 
За нов конкурс се обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.
 
Опазването на небето ни е по-добре и по-евтино да става от земята чрез ракетни бази "земя-въздух". Нелепо е да разчитаме на осем, респективно 16 самолета, да ни защитават от държави, които разполагат с много повече. За нас е неразумно харчене на пари, затова трябваше да се ориентираме към самолети европейско производство“, изтъкна Симеонов. На второ място се нарушавал парламентаризмът, защото не се спазват решения от миналата година, имало опити да се прехвърли отговорността от МС на НС.
 
Милен Михов от ВМРО предупреди, че ако отложим процедурата, след година и половина темата пак ще обсъжда, като дотогава ще се изхарчат много пари за поддръжка на старите изтребители. МС трябва да реши три въпроса - за цената, сроковете на плащания и на доставка, обобщи Михов.
 
Председателят на ПГ ОП и лидер на "Атака" Волен Сидеров припомни, че правителството на САЩ използва от години четири военни бази у нас безплатно и затова може да ни даде изтребителите безвъзмездно. Той предлага НС да възложи на МС да преговаря с всички държави, които могат да дадат оферти в т.ч. и с Руската федерация. В преговорните групи да бъдат включени и депутати, е идеята на Сидеров. Идеите на лидера на "Атака" бяха отхвърлени от мнозинството.
 
"Воля" ще инициира референдум целесъобразен ли е този харч, обяви лидерът на партията и зам.-председател на НС Веселин Марешки. Миризмата на груб лобизъм, която усещам в момента, промяната на мнението на БСП, е противно, коментира той.

Премиерът Борисов държи бъдещите бойни самолети да бъдат нови
Председателят на комисията по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) обясни, че е абсолютно правилен изборът на МС да включи НС на този етап във вземането на решение.
 
САЩ предлагат пълен пакет с въоръжение“, изтъкна той предимството на офертата за F-16. Плюс също е, че преговорите с Вашингтон могат да продължат за постигане на по-добра цена, допълни Попов.
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Румен Радев, че е сменил позицията си кои изтребители трябва да бъдат закупени, когато е станал държавен глава. На БСП обясни, че 10 държави-членки на НАТО в ЕС са закупили американските изтребители, а две - "Грипен". Цветанов благодари на ДПС за последователната през годините евроатлантическа позиция.
 
Корнелия Нинова обяви, че БСП е за модернизация на армията, но няма да подкрепи решението по редица причини, сред които са неизвестните финансови параметри. Не е ясно колко правителството взема от българските данъкоплатци, обясни лидерът на социалистите. Това решение, подчерта тя, долива допълнително вода във войната управляващи-президентска институция. И на последно място - стратегическото решение ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО - прилича ли това на нова управленска коалиция, завърши лидерът на левицата.
 
Командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков потвърди, че, ако бъде спряна процедурата, модернизацията ще закъснее, а ВВС има нужда от такава.
 
Военният министър Красимир Каракачанов в края на дебата обобщи, че политическите сметки са надделели над националните интереси и сигурността. Решението е да се даде мандат за начало на преговори, обясни той и попита докога България ще чака за модернизацията на своите ВВС. Министърът подчерта, че е важно самолетът да е най-добрият за ВВС, а не какъв е. За да има баланс на силите на Балканите, България трябва да купи най-доброто и модерно оръжие, категоричен е Каракачанов. Той добави, че животът на F-16 е над 40 години.