Тръгва дълго чакано знаково дело у нас. Това срещу банкера Цветан Василев. 

Във вторник, 14 февруари, в Софийски градски съд ще се гледа делото срещу банкера Цветан Василев и огранизирана престъпна група. Делото е насрочено за 10 часа на ул. "Черковна" № 90, съобщават от агенция "Фокус". 

През 2017 година ексбанкерът беше обвинен за общо 146 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на милиарди левове от касата на КТБ, известно като "касова липса", става ясно от обвинителния акт на прокуратурата.

По предварителна информация той е дълъг около 15 000 страници.

Интерпол спря издирването на Цветан Василев


Според прокуратурата общата щета от аферата "КТБ" възлиза на 2.5 млрд. лева, които са присвоени от престъпната група на укриващия се в Сърбия Цветан Василев.

Извън схемите за кредитиране на дружества, свързани с Василев, според разследващите, има между 1 млрд. и 1.5 млрд. лева, които "са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета" под формата на корупция.

В самото резюме на прокуратурата се обобщава, че цялата "обществена вреда" от източването на КТБ е в размер на 3.9 млрд. лв. и то като се приспадне това, което се очаква да бъде събрано.

На 10.08.2022 година Цветан Василев сподели в собствения си сайт, че Комисията за контрол на досиетата към Централата на Интерпол го е уведомила, че отменя червената бюлетина, издадена срещу него от българската прокуратура през 2014 г. Комисията за контрол на досиетата е установила, писа Василев, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, както и Конституцията и Правилника на организацията.