/ БГНЕС
Служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ с превантивни действия за осигуряване на пожарната безопасност по време на Коледните и Новогодишни празници. Кампанията е традиционна и се провежда в цялата страна.

Само за периода 22-26 декември пожарникарите са извършили проверки в 728 обекта – лечебни заведения, домове за настаняване, хосписи и други. Акцентите при проверките са основно свързани със създадената организация за осигуряване на пожарната безопасност и на условия за евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации, състоянието на системите за гасене и известяване при пожар.

Проведени са инструктажи за действията, които следва да бъдат предприети при евентуално възникване на инцидент. При проверките на територията на страната са констатирани 133 нарушения, за отстраняването на които са връчени 45 разпоредителни документа.
 
От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят за повишения риск от пожари в дома, предпоставки за които са използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор кухненски, отоплителни и други електрически уреди.
 
Експертите препоръчват следването на няколко лесни правила:

enlightenedНе използвайте свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета;
enlightenedГорящите свещи трябва да бъдат поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети;
enlightenedПазете горящите свещи далеч от деца и домашни любимци, които с действията си могат да предизвикат пожар;
enlightenedСветещите коледни лампички и друга украса не трябва да остават включени без надзор;
enlightenedПроверявайте изправността на електрическите и други отоплителни уреди, които ползвате ежедневно;
enlightenedНе разрешавайте на деца да употребяват пиротехнически изделия;
enlightenedВ случай на задимяване или пожар съобщете на телефон 112 и излезте навън, изпълнявайте указанията на пристигналите на място пожарникари и служители на реда. При силно задимяване използвайте мокър текстилен материал пред носа и устата.