/ МО
Вярвам във вашите възможности, мотивация, отговорност и дисциплина. Убеден съм, че с достойнство ще изпълните поставените ви задачи. Вие сте лицето на българския войник не само пред гражданите на Косово, но и пред повече от 27 държави – съюзници и партньори, които участват в тази мисия. Продължавайте да издигате авторитета на българския войник“.

С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна днес, 21 май, към офицерите, сержантите и войниците от състава на българската рота от Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово.

Церемонията по изпращането на българския контингент се състоя на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград.

„Заповедта за активирането на контингента дойде в петък вечерта, а във вторник изпращаме над 100 мъже и жени – окомплектовани, сертифицирани, мотивирани, готови да изпълнят мисията“, подчерта адмирал Ефтимов. Той посочи, че с допълнителното развръщане на контингента в Косово вече имаме около 300 военнослужещи, което е значителен принос към операцията на НАТО.

Началникът на отбраната отбеляза, че във времена на геополитическо противоборство Българската армия е гарант за мира и стабилността не само на България, но и на региона на Западните Балкани. „За това се изискват много усилия, подготовка, многобройни сертификации, лишения и преди всичко дисциплина“, категоричен бе той.

МО

В словото си отговор заместник-командирът на Втория многонационален батальон от силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на Алианса в Косово майор Красимир Дамянов благодари на военното ръководство на Министерството на отбраната за оказаното му доверие. „Убеден съм, че със съвместни усилия ще изградим сплотен екип, който ще се справи с поставените му задачи и ще издигне престижа на Въоръжените сили, Сухопътните войски и Трето бригадно командване“, каза той.

Българският контингент е съставен от основно от военнослужещи от Трето бригадно командване – Благоевград. Той ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.

По-късно днес бе открит реновираният щаб на военното формирование в Благоевград. „Живеем в много сложна и динамична обстановка, в която няма съмнение в нуждата от Въоръжените ни сили. Затова трябва да правим военната професия и подобряващите се условия на заплащане, инфраструктура и модернизация достояние на обществото“, каза началникът на отбраната адмирал Ефтимов.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня