10 млн. евро направили стратегията за реформа на съдебната система повече от лист хартия
10 млн. евро направили стратегията за реформа на съдебната система повече от лист хартия / Sofia Photo Agency, архив
10 млн. евро направили стратегията за реформа на съдебната система повече от лист хартия
56386
10 млн. евро направили стратегията за реформа на съдебната система повече от лист хартия
  • 10 млн. евро направили стратегията за реформа на съдебната система повече от лист хартия

10 млн. евро направиха стратегията за реформа на съдебната система повече от „лист хартия". Това призна правосъдният министър Диана Ковачева, която присъства на официалното откриване на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 г.

Общо за този период страната ни ще получи 126,6 млн. евро, като те ще бъдат насочени към проекти в няколко области - правосъдие, иновации за зелена индустрия, образование и институционално сътрудничество.

„На практика възможността да участваме в тази програма за нас означава, че за първи път стратегията за реформа на съдебната система получава финансиране и възможност да се работи адекватно по нея. За първи път от 2010-а година, когато тази стратегия беше създадена, тя вече не е просто лист хартия", каза министър Ковачева.

По думите й част от тези 10 милиона евро, които получава Министерството на правосъдието, ще бъдат използвани за обучение и обмен на експертиза: „Обучение на магистрати, на представители на процесуални агенти от Министерството на правосъдието за по-ефективна защита на човешки права".

Диана Ковачева каза още, че по този начин ще успеят да дадат и едно много сериозно рамо на темата за електронното правосъдие. „Това е тема, която е заложена в стратегията. До този момент все още не се развива достатъчно ефективно. Ще можем да подпомогнем създаването на действаща ефективна система за електронно призоваване. Не на последно място ще имаме възможност да подпомогнем и една друга тема, която е свързана с темата за затворите. Ще започнем с ремонт на няколко общежития, на практика това са затворнически общежития близо до Бургас и Варна. След ремонта на тези общежития близо 600 затворници ще излязат съответно от затворите от Варна и Бургас и ще бъдат настанени в тези общежития, така че тези затвори ще бъдат разтоварени, което ще даде възможност при по-добри условия да бъдат настанени останалите затворници", добави още правосъдният министър.

В рамките на програмата ще се работи по проекти за деца в неравностойно положение, както и за развитието на човешките ресурси, особено в местните власти. Сред останалите дейности са подпомагане и на неправителствения сектор, както и подпомагане на интеграцията на ромските общности в България. През миналия програмен период страната ни е получило 42 млн. евро.