Съпротивата в ЕС срещу слагане на крайни срокове за използване на зелени горива
Съпротивата в ЕС срещу слагане на крайни срокове за използване на зелени горива / снимка: БГНЕС

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз се събраха в Брюксел, за да се опитат да превъзмогнат разногласията за начините на борба с глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

Участниците в срещата обаче продължават да се съпротивляват на стремежа на Германия да определи задължителни срокове за използване на "зелени горива".

Германия, която е ротационен председател на ЕС, иска да бъде поет едностранен ангажимент за намаляване на вредните емисии от газове с 20 на сто. Този процент може да бъде увеличен на 30, ако го приемат други водещи индустриални страни.

В навечерието на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък Берлин иска 27-те да приемат като краен срок 2020 г. за използване на възобновяеми източници на енергия като вятъра или слънцето.

Франция и десетина други страни, сред които централноевропейски, много внимават да не се обвържат с цели, които биха се отразили на техните национални енергийни стратегии, отбелязва Ройтерс.

Австрийската министърка на външните работи Урсула Пласник изтъкна, че обвързващите срокове ще бъдат знак за сериозните намерения на ЕС.

Министрите от 27-те ще обсъдят кризата в Дарфур и иранската ядрена програма. Очаква се те да настоят Съветът за сигурност да обмисли по-строги санкции срещу Судан заради кризата в Дарфур и да отпуснат средства за създаване на обединени мироопазващи сили на Африканския съюз и ООН.

Ръководителите на европейската дипломация ще изразят отново готовност да сътрудничат с ново палестинско правителство на националното единство, ако то приеме приемлива платформа.