Зоров: Държавата да осигури пари за проектите по САПАРД
Зоров: Държавата да осигури пари за проектите по САПАРД / netinfo

Държавата да осигури пари за изпълнението на проектите по САПАРД. Това каза за Дарик Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. По думите му задължение на Фонд „Земеделие” е да изплати средствата до 3 месеца след изпълнение на инвестиционния план на проекта.

По думите на Зоров засегнати са производители на сурово мляко, преработвателни предприятия. „Към момента нямаме данни какъв процент от фирмите са засегнати, но при всички положения това ще доведе до негативно развитие на тези фирми, защото всички те са изтеглили кредити за реализирането на инвестицията и не наплащането в разчетения период на субсидията ще доведе до влошаване на финансовото им състояние”, обясни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите.

Той допълни, че фирмите се надяват на разбиране от страна на банките да не започнат да налагат наказателни лихви.

„Пред правителството има само един вариант – да изплати в законовия срок субсидиите на фирмите, защото те нямат договор с Европейската комисия, а с Държавен фонд „Земеделие” и при изпълнението на този договор фирмите нямат никакво отношение какви са взаимоотношенията между България и Европейския съюз”, каза Димитър Зоров. По думите му, трябва да има целогодишна субсидия, иначе този бранш си отива. „В края на краищата трябва ли да важи правилото: който е бил беден, ще си остане завинаги беден”, попита председателят на Асоциацията на млекопреработвателите.