Зоните по НАТУРА да се реално защитени, а не само на хартия, зоват еколози
Зоните по НАТУРА да се реално защитени, а не само на хартия, зоват еколози / снимка: БГНЕС
Зоните по НАТУРА да се реално защитени, а не само на хартия, зоват еколози
73502
Зоните по НАТУРА да се реално защитени, а не само на хартия, зоват еколози
  • Зоните по НАТУРА да се реално защитени, а не само на хартия, зоват еколози

Природните зони от Натура 2000 трябва да бъдат реално защитени, а не само на хартия. Това заяви пред Дарик Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа за България. По думите й все още продължават да се изграждат хидросъоръжения в защитените местности. По този начин се застрашава както биоразнообразието в тези зони, така и пълноводието на водните басейни, пояснява още екологът.

Според Катерина Раковска откъм създаване на хартия екомрежата НАТУРА 2000 е почти завършена, липсва обаче реалното опазване на защитените зони.

"Имаме страшно много работа по това да стане истинска мрежа от защитени зони, реална, а не само на хартия. На хартия почти цялата мрежа е създадена, а единственото, което остава, е районът около съществуващата защитена зона "Рила", каза тя.

Екоекспертът допълни, че все още има разрешение за строителство около защитените местности. По думите й част от новоизградените мини ВЕЦ-ове застрашават многообразието на популацията в реките, и оставят участъци от обектите без вода. "Ново застрояване на тези защитени зони по реките например, огромен брой разрешени мини ВЕЦ-ове, които преграждат реката и представляват голяма пречка пред миграцията на видовете риби, които са обект на опазване в НАТУРА 2000. Много от ВЕЦ-овете ползват повече вода, отколкото е необходимо. Вместо да оводняват речното корито, те вземат цялата вода за производство на ток и така остават цели участъци от реките, които пресъхват", каза тя.

Вече е завършен първият по рода си проект за възстановяване и опазване на редки растения в 10 природни парка, допълват от екоорганизацията.