Застой в цените на ипотечните кредити през декември 2006 година
Застой в цените на ипотечните кредити през декември 2006 година / netinfo
Новата стойност на Индекс МОИТЕ ПАРИ отново подкрепя формирания низходящ тренд. Актуалната за декември стойност на индекса е 7.82 %, което е с 3 базисни пункта по-ниско от ноемврийската му стойност или с 0.38 % и с 29.55 % от началото на изчисляването.

Видно е, че спадът е незначителен, поради което може да се счита, че се наблюдава известен застой по отношение на нови предложения от страна на банките.

За месец декември четири са банките, предопределящи настоящата стойност на индекса. Две от тях влошават Годишния процент на разход (ГПР) по най-добрите си стандартни оферти и две го подобряват.

Първата от банките, влошили своите условия по най-добрите си оферти, дължи това на комплекс от фактори. На първо място тя намалява размера на промоционалната си лихва от 1.75% на 1.50%. Само по себе си това е положителна тенденция, но има друг фактор, който неутрализира това положително влияние – покачва се таксата при усвояване на кредита. Покачването е от 1 % на 1.50 %. Вижда се, че намалението от 25 базисни пункта на промоционалната лихва се компенсира в посока нагоре от увеличение на таксата при усвояване на кредита с 50 базисни пункта. Именно това е и причината за влошаването на офертата.

Втората от банките, влошаващи своята най-добра оферта, дължи това на един единствен фактор. Тя завишава таксата си ангажимент четири пъти, което съществено влошава офертата.

Анализираните две банки притежават сумарен дял в ипотечното кредитиране в размер на 1.48 % към 30.09.2006 г. (базата, към която е изчислена настоящата стойност на индекса). Делът им е пренебрежимо малък, за да може да се счита, че те оказват съществено влияние върху тенденцията на изменение на Индекс МОИТЕ ПАРИ.

Показателно за това е, че независимо от негативната посока, в която се развиват най-добрите оферти на тези банки, тенденцията остава непроменена.

Първата от банките, подобряващи своята най-добра оферта, дължи това подобрение на 50%-то си намаление на застраховка „Имот”. Промяната е от 0.2 % на 0.1 %.

Още една банка подобрява своята най-добра оферта и там подобрението е чувствително. Причините за това са няколко: на първо място, таксата за разглеждане на документи се намалява от 30 лева на 20 лева (-33.33%). На второ място, чувствително се намалява таксата за оценка на обезпечението – намаление с 21.74 %. Третата промяна, която прави банката, е в посока застраховка „Имот” – тя отпада.

Тази две банки притежават 8.16% от пазара на ипотечни кредити в страната. Значително по-големият им сумарен пазарен дял е в основата на формирането на общата тенденция на Индекс МОИТЕ ПАРИ.

Със стойност от 7.82 % по най-добрите оферти по ипотечни кредити приключи 2006 година. Въпросителните относно бъдещето на лихвите по кредити у нас стават все повече. Очакванията са различни и във всички посоки. Неотдавна „МОИТЕ ПАРИ” публикува материал, в който разглежда възможните сценарии за развитие на пазара на кредити.

Още през първата половина на миналата година „МОИТЕ ПАРИ” направи опит да прогнозира тенденцията в лихвените нива след присъединяването на страната ни към ЕС. Очакванията бяха за леко покачване. Въпреки общото очакване за понижаване на лихвите, първите индикации за потвърждаване на прогнозата са налице. Вече няколко банки коригираха своите лихви и/или такси в посока нагоре. Така до известна степен се потвърждава очакването за поскъпване на кредитите, поне в началото на членството ни в ЕС. Тази тенденция може би ще се потвърди и от януарските стойности на Индекс МОИТЕ ПАРИ. Нека не забравяме все пак, че индексът отчита движението на цените по най-добрите оферти на банките и е представителен само за този сегмент. Въпреки това, общото движение на цените на кредитите ще окаже влияние и върху него.

www.moitepari.bg