Законът ще задължи собственици да плащат реално за заменки, ако искат да строят
Законът ще задължи собственици да плащат реално за заменки, ако искат да строят / снимка: Sofia Photo Agency
Законът ще задължи собственици да плащат реално за заменки, ако искат да строят
27284
Законът ще задължи собственици да плащат реално за заменки, ако искат да строят
  • Законът ще задължи собственици да плащат реално за заменки, ако искат да строят

Правителството готви законодателни промени, които ще задължат собствениците на скандалните заменки да заплатят реалната стойност на земите, в случай, че искат да строят върху тях. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му там, където има сериозни нарушения по договорите, те ще бъдат анулирани. Ето какво каза министър Найденов.

„Този мораториум не може да продължи вечно, защото в момента заради мораториума примерно общинските инфраструктурни проекти също са блокирани. И национални. Ако се наложи някое трасе да мине през гора, ние на базата на този мораториум не можем да им дадем дори сервитут. Затова ще регламентираме нещата в новия закон така, щото ако някой иска да стои. Ако е в НАТУРА не го коментираме, там си остава вечно гора. Говоря, когато не пречи на екологичната оценка, който иска при промяната на предназначението, да плати реалната стойност на горичката и все едно, че си я е купил, защото в новия закон ще бъде разписана процедура по продажба. Може да се налага някъде да се продава гора”, обясни министърът.

В началото на тази година парламентът наложи мораториум върху замените на частни с държавни земи и гори. Преди дни стана известно, че Европейската комисия е започнала нова наказателна процедура срещу България заради неправомерни разрешителни за строежи в зони, попадащи в екомрежата "Натура 2000".