В БАН очакват 2013-а да е финансово по-тежка година
В БАН очакват 2013-а да е финансово по-тежка година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В БАН очакват 2013-а да е финансово по-тежка година
57612
В БАН очакват 2013-а да е финансово по-тежка година
  • В БАН очакват 2013-а да е финансово по-тежка година

Финансовата ситуация в Българската академия на науките догодина ще бъде даже по-тежка от тази година - на фона на очакванията за по-малко приходи от проекти и от фонд „Научни изследвания". Това обясни в ефира на Дарик Петко Тодоров от Института по електроника на БАН и член на Сдружение за млади учени „Когито". За трета поредна година субсидията от хазната за академията е замразена. Младите учени настояват България да заложи отделна оперативна програма „Наука" за следващия програмен период на ЕС след 2014 година, която да заложи поне 1 млрд. евро. Такава програма имали всички нови страни-членки на общността.

Положението в академията е тежко и то не само в края на година, но в този период се изостря, каза Тодоров. Той припомни, че се предлага бюджетната субсидия на БАН за следващата година да е в размер на 62 млн. лв. общо, от които 59 млн. са за академията, а има и отпуснати средства от Министерството на околната среда и водите за Института по метеорология и хидрология отделно около 2 млн. лв. Субсидията е замразена спрямо 2011 година, обясни Тодоров.

Бюджетът на БАН има още едно голямо перо и това са приходите, за които БАН работи по проекти. Там има към 40 млн. лв. Това са средства, които академията получава от Фонд „Научни изследвания", както и от европейските рамкови програми. Николов обясни, че за европроектите родните учени са се конкурирали със своите колеги от останалите страни членки. „Там сме се конкурирали с всички държави. Това е една конкуренция на база ЕС, не вътрешна, българска конкуренция, както е примерно по ОП „Транспорт", коментира ученият.

Според него догодина ще има по-малко пари от проекти, на които от академията да разчитат за приходи, като за това има причини. „От една страна е фондът за научни изследвания – там се чака много по-малка сума към БАН. Отделно бюджетът на фонда за догодина е малък, така че и те не могат да разпределят кой знае какви средства. По рамковите програми – те приключват, каквото е договорено, е договорено, сега се чака новият период", обясни Петко Николов.

Чуйте цялото интервю на Йовка Йовчева с Петко Тодоров: