Създваме браншови организации с Румъния в областта на селското стопанство
Създваме браншови организации с Румъния в областта на селското стопанство / netinfo

Общи браншови организации в областта на селското стопанство ще бъдат създадени между България и Румъния. За това се договориха министрите на земеделието на България и Румъния Валери Цветанов и Дачиан Чиолош.

До 10 дни български експерти ще се запознаят с опита на румънските си колеги в областта на субсидирането на млекопроизводителите и ще започнат прилагане на техния опит.

Субсидирането от държавния бюджет на млекопроизводителите в Румъния е разрешено и съгласувано с Европейската комисия, докато у нас това не е направено. В момента съседите подпомагат производителите на мляко с 8 евроцента за литър. Необходимо е до края на годината България да въведе национален регистър и информационна система и да поиска нотификация за това от Европейския съюз, заяви Валери Цветанов.

Именно в тази насока ще търсим помощта на румънците, които ще ни предоставят всичката необходима информация, а след това ще се осъществи и среща на експертно ниво. Министърът на земеделието отрече слуховете за отстраняване от длъжност на директора на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев. Цветанов обаче заяви, че оптимизация ще има, както и структурни промени в министерството.

Министрите на България и Румъния се договориха още срещите им да се провеждат всеки месец в Русе и Гюргево, като ще бъде поканен и земеделският министър на Гърция.