Създадоха латиноамериканска алтернатива на СБ
Създадоха латиноамериканска алтернатива на СБ / снимка: БГНЕС

Седем страни от Южна Америка се споразумяха снощи да създадат банка за развитие на района като алтернатива на Световната банка. Инициативата за учредяването на Banco del Sur (Банко дел сур) е на венецуелския президент Уго Чавес, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Официално Banco del Sur ще бъде учредена на 3 ноември на срещата на високо равнище в Каракас, се посочва в декларацията от Рио де Жанейро, която бе подписана вчера във финансовото министерство от представители на Венецуела, Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай, Боливия и Еквадор.

Централата на новата банка ще бъде в Каракас, а целта на нейните учредители е да активизират регионалния икономически растеж и търговията, като финансират проекти със собствени средства.

"Банко дел сур ще играе централна роля в новата регионална финансова архитектура", се посочва в декларацията от Рио де Жанейро. Банката няма да бъде неправилно използвана като инструмент за властване, а заемите й няма да бъдат отпускани при условие, че бъдат изпълнявана определена икономическа политика, заяви венецуелският финансов министър Родриго Кабесас, очевидно, имайки предвид практиката, прилагана от Световната банка и Международния валутен фонд.

Заедно с бразилския си колега, Гиду Мантега, Кабесас обяви, че всяка страна ще има по един глас в борда на банката, независимо колко е голяма, но според съобщенията в медиите, че банката ще има основен капитал от 7 млрд. долара не бяха потвърдени. Не бе посочено и колко пари ще внесе всеки от учредителите или как ще бъде увеличаван капиталът на банката.