Сърбия и МВФ се договориха за кредитна линия от 518 млн. долара
Сърбия и МВФ се договориха за кредитна линия от 518 млн. долара / netinfo

Сръбските власти и Международният валутен фонд се споразумяха за отпускането на кредитна линия от 518 млн. долара. Парите представляват помощ за Белград за преодоляване на световната финансова криза, съобщи генералният директор на фонда Доминик Строс-Кан.

"Сръбските власти нямат намерение да теглят от тази сума освен в случай, че възникне нужда от това", обясни Строс-Кан в комюнике. Той уточни, че отпускането на кредита трябва да бъде одобрено от административния съвет на МВФ. Тази кредитна линия има за цел да подкрепи политиката /на сръбското правителство/ целяща икономическа и финансова стабилност", подчерта той. Заемът ще бъде под формата на "stand-by споразумение" за 15 месеца.

Тази процедура позволява на държавата членка да тегли от сметка на Фонда, при нужда, за да посрещне временни трусове в своите финанси. В петък сръбският министър на финансите Диана Драгутинович обясни, че сключеното с МВФ споразумение ще даде "възможност да се тегли от фонда, само ако имаме нужда. Ние ще направим всичко възможно да не прибягваме до това", обясни тя. В този смисъл договорът е различен от тези, които бяха отпуснати наскоро на Украйна и Унгария, поясни тя.

Според представителя на МВФ в Сърбия Албърт Джегър страната е сред най-уязвимите страни в региона, като посочи, че нейният дефицит е много висок и тя има "малък експортен капацитет". Властите в Сърбия залагат за 2009 г. растеж от 3% при инфлация 8%.