Световната банка ще обсъди съдбата на Пол Улфовиц
Световната банка ще обсъди съдбата на Пол Улфовиц / netinfo

Бордът на Световната банка бързо ще пристъпи към обсъждане какви действия да предприеме срещу президента й Пол Улфовиц, предаде Асошиейтед прес.

Асоциацията на служителите на международната финансова институция вече поиска оставката на Улфовиц заради скандала с увеличението на заплатата на приятелката му Шаха Риза.

В съответствие с правилата на Световната банка, които забраняват романтични връзки между ръководители и техни подчинени, Риза била назначена на длъжност в американския Държавен департамент през септември 2005 г. - малко след като приятелят й стана президент на банката. Тя обаче продължила да се води на заплата и в международната финансова институция, като при това Улфовиц й издействал сериозно увеличение на заплатата.

Съединените щати застанаха категорично зад изпадащия във все по-голяма изолация президент на Световната банка, предаде Ройтерс. След като президентът Джордж Буш заяви вчера, че продължава да се отнася с доверие към Улфовиц, който се извини за действията си преди два дни, министърът на финансите Хенри Полсън подчерта снощи, че тази подкрепа изобщо не може да бъде поставена под въпрос.

Самата Шаха Риза заяви, че е жертва, тъй като е била принудена да напусне работата си заради близките си отношения с президента на Световната банка, предаде Асошиейтед прес. Никога не съм била пряко подчинена на Улфовиц и освен това той предложи към мен, за да бъде избегнат потенциалният конфликт на интереси, обясни Риза.