Столичната община няма да увеличава местните данъци и такси през 2014-а
Столичната община няма да увеличава местните данъци и такси през 2014-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Столичната община не предвижда увеличаване на местните данъци и таксата „битови отпадъци” през 2014 г. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред участниците в семинара на Столичния общински съвет, на който ще бъде представен бюджетът на София за догодина.

По думите на кмета бюджетът за 2014 г., разработен от екипа на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, е бюджет на инвестициите във възстановяването и промяната на града. Той е 1,4 млрд. лв. - с около 230 млн.лв. повече от миналогодишния, поради увеличението с 244 млн. лв. на Капиталовата програма, която за догодина ще бъде 697, 203 млн. лв., посочи Фандъкова. Тя каза, че това е най-голямата Капиталова програма през последните години.

67% от тези средства се предоставят безвъзмездно по оперативните програми на ЕС, подчерта кметът на София. Тя каза, че близо 3 млрд. лв. са привлечени от Столичната община за развитието на града.

Основните сфери, които ще бъдат финансирани догодина са транспорт с подмяната на превозни средства, инфраструктура, екология и образование, както и култура и културноисторическо наследство, отбеляза столичният кмет. Тя припомни, че през тази година бе откриването на подземния археологически музей под базиликата „Света София”, а следващата година предстои врати да отвори Музеят за история на София.

Цената на картите за градския транспорт в столицата няма да бъде повишавана през 2014 г., съобщи още Йорданка Фандъкова. Целта ще бъде увеличаване на пътуващите с транспортни документи, посочи Фандъкова. По думите й все по-малко хора пътуват с билети, обикновено това са пътници, които еднократно ползват градския транспорт. В рамките на тарифната политика на Столичната община се обсъждат възможните варианти за различни карти за градския транспорт, каза кметът.

Тя очаква най-късно в края на февруари догодина Центърът за градска мобилност да бъде готов с тарифните предложения за градския транспорт. Това е сериозна работа - цялостна тарифна политика, която почива върху анализи и проучвания на европейските практики, коментира Фандъкова. Тя отбеляза, че вече пет години цената на еднократния билет за градския транспорт не е променяна, въпреки че многократно бяха увеличени цените на горивата.

Основен принцип в бюджета е реализъм в приходите, строга финансова дисциплина и максимално привличане на европейски средства, посочи Фандъкова. Тя каза, след промяната в данъка върху МПС общината ще предложи най-високия възможен процент отстъпка върху данъка на автомобили с катализатори, които не отговарят на заложените европейски стандарти, а именно 40% отстъпка. Тя досега беше 50%, припомни кметът. Тя съобщи, че през 2014 г. ще отворят врати 13 нови детски градини, ще бъдат открити 67 нови групи. В столичния район „Кремиковци” предстои да бъде открито ново училище, каза столичният кмет.