Стартира процедура за преразглеждане на казуса с 3 и 4 блок на АЕЦ
Стартира процедура за преразглеждане на казуса с 3 и 4 блок на АЕЦ / Sofia Photo Agency
Въпросът за повторното пускане в експлоатация на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” не подлежи на преразглеждане, такова политическо решение на ниво ЕС не стои. Това каза при откриването на енергийна конференция в София ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис.

Според Майкъл Хъмфрис окончателното затваряне на двата блока е част от договора за присъединяване на България към Европейския съюз и всяко искане за промяна ще бъде неприемливо и ще изисква единодушното съгласие на останалите страни членки. България не иска преразглеждане на договора за присъединяване, а ще разчита на член 36 от документа, коментира министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Овчаров подчерта, че извеждането от експлоатация на двата ректора е едно от най-големите противоречия, които България е трябвало да изпълни. Спирането им противоречи на целите на Европейския съюз в енергийната политика, а именно сигурност на доставките, конкурентни цени на енергията и опазване на околната среда, допълни енергийният министър и обяви, че ако опитите за спасяване на реакторите се провалят, страната ще търси компенсации.