Слагат на отделни щандове имитиращите млечни продукти
Слагат на отделни щандове имитиращите млечни продукти / DarikNews.bg, архив

До края на юни правителството трябва да приеме изменение на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, с която търговските вериги ще бъдат задължени да разположат на отделни щандове имитиращите млечни продукти.

Това става ясно от доклад на земеделския министър Десислава Танева.

Забраняват използването на думата "млечен" за имитиращи продукти

Промяната е във връзка с Регламент на Европейския съюз, чийто основен принцип е прекратяване практиката имитиращи продукти да бъдат обозначавани като млечни.

"С промяната на наредбата изрично ще се забрани употребата на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти", посочва Танева.

Регламентът изисква и промяна на етикетите на имитиращите продукти, на които изрично трябва да се посочва количеството и вида на използваните заместители.

60% от сиренето и кашкавала не са истински

Наред с това, правителството ще въведе и изискване за предлагане на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, в търговската мрежа на отделни щандове, ясно обозначени с надписа "Имитиращи продукти", става ясно от проекта за изменение на наредбата.

Магазините ще трябва да отделят имитиращите продукти в отделни щандове с публикуването на промените в Държавен вестник, което би трябвало да се случи още в началото на юли месец.

Източник: БГНЕС