Синдикатите против механични съкращения в администрацията
Синдикатите против механични съкращения в администрацията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Синдикатите се обявиха против механични съкращения в администрацията
67301
Синдикатите се обявиха против механични съкращения в администрацията
  • Синдикатите се обявиха против механични съкращения в администрацията

Синдикатите се обявиха против намерението на правителството за 10-процентово съкращаване на администрацията. От ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа" заявиха, че е абсолютно недопустимо съкращаване на кадри от агенциите, които се занимават със събиране на финансов ресурс и контрол. Социалният министър Хасан Адемов обясни, че не става дума за механични съкращения и увери, че ще настоява за недопускане на такива действия в Агенцията за социално подпомагане и Главната инспекция по труда.

Синдикатите са против механичното орязване на всяка администрация и настояват за доказване на финансовия ефект от подобна стъпка, както и за предварителното й съгласуване с тях.

Президентът на КТ Подкрепа Константин Тренчев не спори, че администрацията е „може би раздута", но по думите му това е огромна система и когато има желание за оптимизацията й, това трябва да стане по ясен предварителен план. Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов подчерта, че всяко правителство идва с мераци за съкращаване на администрацията, а накрая на мандата му тя е увеличена. „Защото знаем, че се назначават близки и познати, откриват се какви ли не постове", каза той.

Димитър Бранков от Българската стопанска камара акцентира върху дублиращите се структури в някои администрации и посочи, че трябва да се отчете и резултатността на администрацията. От своя страна министър Адемов заяви, че подобна стъпка трябва да бъде предшествана от сериозен анализ на структурата на администрацията. „Големият проблем е как да намерим онзи начин, по който да намалим разходите за издръжка, да се опитаме да премахнем дублиращите се структури и функции и от друга страна, да освободим необходимия финансов ресурс и за други политики", каза министърът.

Адемов припомни, че голяма част от обществото не одобрява сегашния начин на функциониране на администрацията.