Синдикати и бизнес искат предложенията за промени в бюджета поне два дни по-рано
Синдикати и бизнес искат предложенията за промени в бюджета поне два дни по-рано / снимка: Sofia Photo Agency

Работодатели и синдикати отказаха да участват в заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество в понеделник, на което ще бъде обсъдена актуализациите на държавния бюджет и на бюджета на здравната каса.

В писмо до вицепремиера Йордан Христосков четирите работодателски организации и двата синдиката, които участват в заседанията на социалните партньори, са категорични, че могат да се включат в работата по законопроектите най-малко 48 часа след получаването им, като предпочитат срок от три дни. В него те ще могат да ги анализират и да проведат консултации по тях.

Социалните партньори също така настояват на следващото заседание на тристранния съвет да се обсъдят и минималните осигурителни доходи за догодина.

Вчера стана ясно, че бюджетът на НЗОК трябва да бъде актуализиран още със сто млн. лева до края на годината. Предложението за актуализацията на държавния бюджет, изготвено от финансовото министерство, със сигурност ще увеличи дефицитът до над 3 на сто. Не е ясно дали ще има увеличение на дълга.