Симеон Дянков се отчита пред депутати за коледните добавки на пенсионерите
Симеон Дянков се отчита пред депутати за коледните добавки на пенсионерите / Sofia Photo Agency, архив

Вицепремиерът Симеон Дянков ще даде разяснения за коледни надбавки за пенсионерите. Това се очаква да се случи по време на парламентарния контрол.

През декември миналата година вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че плащанията по европейските фондове към България са се забавили и по тази причина в бюджета няма средства да се дадат коледни надбавки към пенсиите.

На 10 януари от Европейската комисия разпространиха до медиите официална позиция, в която посочиха, че липсата на коледни добавки за пенсионерите няма нищо общо с европейските плащания.

Към финансовия министър има още въпрос и за признаването на гроздовата ракия от Европейския съюз за чисто българска напитка.

Министър на здравеопазването Десислава Атанасова ще даде разяснения за осигуряване на нормално функциониране на кръвните центрове в България. Преди това депутатите ще обсъдят спорния текст в новия закон за предучилищното и училищното образование, който налага задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните.