Ще можем да доставяме повече газ от Азербайджан
Ще можем да доставяме повече газ от Азербайджан / снимка: DarikNews.bg

България може да получава до 3 млрд. куб. м. годишно след 2019 година. Това стана ясно на срещата в Баку между министър-председателя Пламен Орешарски и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Българска правителствена делегация е на двудневно официално посещение в Азербайджан.

Интересът на Азербайджан към България е сериозен, увери министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. "България се явява като стратегически партньор на Азербайджан на Балканите. Ако досега говорихме само за намерения, президентът Алиев спомена и конкретни проекти, които представляват интерес за Азербайджан", каза икономическият министър.

Като такъв проект той посочи разширяване на газохранилището в Чирен. Заявено е и намерение азербайджанската компания да инвестира съвместно с български партньор в подобряване и разширяване на газовата инфраструктура в България както за промишлеността, така и за бита.

Стойнев напомни, че у нас едва два-три процента от населението се е възползвало от газификацията. Той изрази надежда инвестицията на азербайджанската държавна енергийна компания СОКАР да се осъществи.

Според министъра този проект може да се реализира особено с изграждането на газовите ни връзки със съседни страни и Трансадриатическия газопровод, който ще доставя до Европа газ от Каспийското находище Шах Дениз 2, което се очаква да стане към 2019 година. Новото според министър Стойнев е готовността на Азербайджан да доставя по-големи количества газ - до 3 млрд. куб. м. годишно.

"Когато се газифицира страната, потреблението ще нарасне и искаме да подпомогнем българската икономика с евтин ресурс, какъвто е газът от Азербайджан", каза Драгомир Стойнев. Той бе категоричен, че доставките на азерски газ не означават спиране на покупките на синьо гориво от Русия.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е поканил български фирми да изпълняват инфраструктурни проекти в страната. Баку има планове и амбиции за цялостно обновяване на държавата и много проекти предстои да бъдат реализирани, стана ясно от думите на министър Стойнев.

Във втория ден от официалното посещение на българската правителствена делегация министър-председателят Орешарски разговоря и с премиера на Азербайджан Артур Расизаде. По време на срещата, в която участваха и българските министри на финансите, земеделието и екологията, бяха подписани междуправителствени споразумения за засилено сътрудничество в тези области.

На пресконференция след разговорите Орешарски очерта сферите на взаимен интерес. Азербайджанската страна е подчертала, че българските фирми са добре дошли, тъй като се предвиждат мащабни инфраструктурни проекти. На практика столицата Баку се изгражда наново.

Премиерът подчерта, че домакините са проявили силен интерес и към възможностите за сътрудничество в туризма, селското стопанско и студентския обмен. Културните взаимоотношения са били тема на разговор на министър-председателя Орешарски със съпругата на президента Алиев, която ръководи фондация на името на бащата на съпруга си - Гейдар Алиев. Фондацията е заявила интерес за изграждането на обект в София на улица "Баку".

Ще можем да доставяме повече газ от Азербайджан
netinfo

По време на официалното си посещение в Азербайджан премиерът Орешарски се срещна с българи, работещи и живеещи в Баку. В разговора са обсъдени възможностите за увеличаване на бизнес контактите между двете страни. Премиерът посети стария град в Баку и поднесе венец на мемориалния комплекс на вечния огън.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще бъде на официално посещение в България през юни тази година и тогава ще продължат разговорите по основните въпроси в сферата на енергетиката, туризма, инвестициите, културния обмен. Ще бъде поставен отново въпросът за пускането на директна самолетна линия между двете страни.

Ще можем да доставяме повече газ от Азербайджан
netinfo