Шматко: Русия ще изиска България да погаси разходите по „Бургас-Александруполис”
Шматко: Русия ще изиска България да погаси разходите по „Бургас-Александруполис” / Sofia Photo Agency, архив

Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода "Бургас-Александруполис" и ще ги представи за погасяване на българската страна, която неотдавна заяви, че прекратява участието си в проекта. Това заяви днес пред журналисти в град Нефтекумск руският министър енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.

"Ще бъде направена правна оценка. Ще бъде извършена инвентаризация на тези разходи, които бяха понесени от стопанските субекти в тази връзка. Без съмнение, в съответствие с действащите процедури, те ще бъдат предявени на българската страна за погасяване", посочи министърът.

В началото на декември България заяви, че прекратява участието си в проекта за трансбалканския петролопровод "Бургас-Александруполис", смятайки го за икономически неизгоден, припомня агенцията. В края на ноември дългът на България по проекта съставляваше 6,2 милиона евро.

По думите на Шматко всички понесени разходи ще бъдат съгласувани с българската и гръцката страна, третият участник в проекта. Министърът изрази увереност, че проектът напълно е отговарял на интересите на страните, включително България.