/ БГНЕС
През есента ще бъде направено всичко възможно енергийните цени да бъдат намалени, обяви пред БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. През миналата седмица комисията разреши повишаване на цената на тока с до 1%, а на парното отопление - с до 26%. Само дни по-рано с близо 30% поскъпна и газът.
 
Регулаторът получи упреци от различни политически сили, че не е повишил поскъпването на газа от 1 януари с исканите от "Булгаргаз" 13% и затова сега се налага повишението да е почти тройно по-голямо.
 
Окончателно и въпреки протестите: Парното, топлата водата и токът поскъпват

Тази сутрин Иванов обясни, че тогава цената не се е увеличила, защото "Булгаргаз" е имал недовзет приход и нормативната уредба позволява в такава ситуация цените да не се променят. Освен това в най-студените месеци населението било защитено от повишение на цената.
 
"Ние защитихме интереса на тези, на които трябваше. Това беше достойно решение", заяви Иванов.
 
Енергийният министър: КЕВР определя цената на природния газ, не правителството

"Задкулисно мен никой не може да ме натиска, натискат ме чрез изявления в пресата", каза Иванов като персонално спомена лидера на БСП Корнелия Нинова, която призова да се отложи решението за повишаване на енергийните цени.
 
На въпрос за това докога потребителите ще плащат огромни загуби на вода, той обясни, че се надява водните дружества добросъвестно да използват средствата си за инвестиции за подмяна и ремонти на водопроводната мрежа. Но предупреди, че това е дълъг и скъп процес.
 

БГНЕС

 
Граждани протестираха пред КЕВР срещу поскъпването на топлинната енергия

Планът за София бил при загуби по трасето на 49% от водата в момента, през 2025 г. процентът да спадне на "само" 33.