/ Thinkstock/Getty Images
Парното и топлата вода в страната поскъпват окончателно от утре, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на фона на протести пред регулатора. Причината е увеличението на цената на природния газ с близо 30 % от 1 април. Повишението в цените варира в различните градове заради спецификите на отделните топлофикации - като най-ниското поскъпване е почти 18 % във Велико Търново, а най-много е в Плевен с 37.4%. Цената на услугата за топлофикация „София” се увеличава с близо 23 %. Новите цени на газа ще се отразят и на ел. енергията - тока за бита поскъпва с малко под 1% и с 3.5% за бизнеса.

Енергийният министър: КЕВР определя цената на природния газ, не правителството
 
Най-ударното поскъпване е в Плевен с 37,4%, където цените на парното и топлата вода ще се увеличат от сегашните 46,79 лева за мегават на 64.29 лева без ДДС. В София услугата скача с 22.7 на сто и столичани ще плащат 79,20 лева без ДДС за разлика от до сега действащите 64,52 лева.
 
Повишението на цените в Разград е 23.3%, във Враца 24.4 на сто. В морската столица топлото поскъпва с 22.7 на сто и варненци ще плащат вместо 63.87 лева новите 78.37 лева без ДДС, за Бургас повишението в цените е 25.6%. В Пловдив – цената на услугата скача с 21,8 на сто, като жителите на града под тепетата ще плащат вече 81.69 лева без ДДС вместо старите 67.05 лева.
 
Най-ниското поскъпване ще бъде във Велико Търново с почти 18%, като жителите на града ще плащат вместо 73.14 лева на мегават новите 86.24 лева без ДДС. Поскъпването на газа ще се отрази и на цените на тока – с малко под 1 % и 3,5% за бизнеса.

Газът поскъпва с близо 30%, скок в цената и на студената вода в София
 
А решението за новите цени, КЕВР взе на фона на протести:
 
"Вие трябва да имате социални функции, къде са ви социалните функции, вие в момента защитавате само енергийната мафия, но не и хората, не и интересите на народа! Мафия! Мафия! Оставка! Оставка!", скандираха хората.

Ще се отрази ли поскъпването на газа на цените на стоките?
 
Поскъпването влизащо в сила от утре пробуди недоумение у протестиращите как ще изглеждат сметките им за парно за април:
 
"Това е средата на месеца - нито идват да ни отчитат топломерите, водомерите, нито уредите за дялово разпределение - как ще ни бъде разпределена тази енергия като не е от първо число. Никой не отговаря на този въпрос, така че ние всъщност някакви измислени сметки ще трябва да очакваме за месец април, пък в изравнителните сметки изобщо няма представа как ще стане това нещо", посочиха още хората.
 
Причината за шоковото поскъпване на парното, топлата вода и тока е повишената цена на природния газ от началото на месеца.