Семерджиев: Можем да договорим поевтиняване на газа поне с 15%
Семерджиев: Можем да договорим поевтиняване на газа поне с 15% / снимка: Sofia Photo Agency
Семерджиев: Можем да договорим поевтиняване на газа поне с 15%
30996
Семерджиев: Можем да договорим поевтиняване на газа поне с 15%
  • Семерджиев: Можем да договорим поевтиняване на газа поне с 15%

Намаление в цената на природния газ поне с 15 процента може да договори България при преговорите за нови газови договори с руския Газпром, съобщи пред Дарик председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. По думите му комисията може да вкара това поевтиняване още в септемврийската цена на природния газ и така парното за абонатите у нас да поевтинее още преди отоплителния сезон.

Вчера шефът на „Булгаргаз" Димитър Гогов проведе преговори в Москва за отпадане на посредниците при доставката на газ.  Енергийният министър Трайчо Трайков пък съобщи, че регулаторът прави анализ на цените на газоразпределителните дружества у нас - „Овергаз" и „ЧКТ" ( Черноморска технологична компания). Предстои експертите да направят и одит в дружествата, който да покаже дали цените за газоснабдените семейства са завишени. Предстоящата проверка идва два дни след като руският вицепремиер Виктор Зубков се изненада от скъпия природен газ за крайните клиенти в България. Ето какво каза Ангел Семерджиев:

Нашият преговорен екип трябва да е наясно каква точно ще е ролята на посредниците и трябва Газпром да обясни защо иска да има посредници. Аз поне бих ги попитал каква е целта на наличието на посредници.

По отношение на възможностите за свалянето на газа, според мен е нормално минимум едно намаление на 15 процента по дългосрочните договори да бъде договорено, така че пак и интересите на Газпром като доставчик, и нашите интереси да бъдат балансирани, защото все пак еластичността на нашия пазар, тоест възможностите му да понася по-високи цени, е на предела. Така че аз, ако бях на мястото на Газпром, щях да се притеснявам и за нашия пазар, тъй като те все пак трябва да поддържат този пазар, само те продават, само руски природен газ на практика се продава у нас.

Има ли възможност от отоплителния сезон парното респективно природният газ да поевтинее заради евентуално намаление с 10-15 процента на природния газ договорено?

Да, има възможност. Все пак трябва да изчакаме резултата от преговорите, както и пазарната ситуация, която ще се очертае към септември.

Според Семерджиев цената на природния газ у нас е една от най-ниските в Европа. По думите му 70 процента от крайната цена за потребителите се формира при доставките на едро от тримата посредници на входа на страната - контролираните от "Газпром" компании "Овергаз Инк.", "Винтерсхал" и "Газпром експорт". Останалите 30 на сто отиват  за газоразпределителните и газоснабдителните дружества.