/ БГНЕС, архив
Само ДПС одобрява падането на ограничението за купуване на земеделска земя
94282
Само ДПС одобрява падането на ограничението за купуване на земеделска земя
  • Само ДПС одобрява падането на ограничението за купуване на земеделска земя
БСП срещна подкрепа от почти всички парламентарни сили в искането да не пада ограничението за купуване на земеделска земя. Така беше договорено в рамките на тази сесия на Народното събрание темата да не бъде гледана.
 
Само ДПС не подкрепиха предложението. Бюрхан Абазов обясни защо не са против отпадането на ограничението за купуване на земеделска земя.
 
БСП е против отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя

"Нашата позиция е такава, каквато е в договора за функциониране на Европейския съюз. Като страна-членка на ЕС още през 2007 г. ние сме се съгласили на основни принципи. За разлика от колегите не говоря емоционално и с прилагателни, нито вкарвам определена емоция. Когато сме ставали членове на ЕС ние сме приели задължението да има свободно движение на стоки и капитали. Това е основно правило в Съюза и няма как да избягаме от това", обясни той.  
 
"Ограничение върху свободното търгуване със земеделска земя не може да се въведе от нито една от страните-членки на Европейския съюз. Има пет държави, срещу които върви наказателна процедура в момента, които като нас са въвели ограничителни режими под различни форми. Ако при нас формата за ограничаване е уседналост, с другите страни има други форми на ограничение, примерно професионален ценз, или да имаш задължително земеделско стопанство", поясни още Абазов.