С 1,3 се повишава общият показател на бизнес климата у нас
С 1,3 се повишава общият показател на бизнес климата у нас / netinfo

През януари 2007 година общият показател на бизнес климата у нас се покачва с 1,3 пункта спрямо предходния месец, което се дължи предимно на по-благоприятната стопанска конюнктура в строителството. Това показват данни на Националния статистически институт /НСИ/.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва и през януари достигнатото високо равнище от лятото на 2006 година.

В сравнение с декември, през текущия месец леко се подобряват оценките на мениджърите за настоящата производствена активност в предприятията, което е съпроводено с по-високи нива на поръчките от чужбина.

Същевременно обаче осигуреността на производството с поръчки от страната се влошава, а очакванията за производствената активност през следващите три месеца са по-умерени. Подобна умереност се наблюдава и в очакванията на мениджърите за наемане на работна ръка. Относно продажните цени около една пета от стопанските ръководители в отрасъла предвиждат увеличение.

През януари повишеният оптимизъм в оценките за сегашното бизнес състояние и в очакванията за шест месеца напред, повишава равнището на "бизнес климата в строителството" със 7,3 пункта спрямо миналия месец. Оптимистични са и очакванията на мениджърите по отношение на дейността и на заетите в отрасъла през следващите три месеца.

Стопанската конюнктура в търговията на дребно през януари остава благоприятна и съставният показател "бизнес климат" запазва приблизително равнището си от предходния месец. Оптимистични остават и очакванията както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Очакванията за повишение на продажните цени в търговията на дребно се запазват.