Ryanair с 85% по-малка печалба
Ryanair с 85% по-малка печалба / снимка: БГНЕС

Най-големият нискотарифен авиопревозвач Ryanair („Райънеър”) отбелязва спад на печалбата си до 21 млн. евро през първото тримесечие на финансовата година (1 април 2008-31 март 2009 година), с 85 на сто по-малко спрямо първите три месеца на предходната финансова година, когато компанията е спечелила 118 млн. евро.

Причината за този голям спад е нарастването на цените на горивата, както и по-ранното отбелязване на Великден в католическите държави тази година (през 2008 година Възкресение Христово бе отбелязано от католиците в края на март, а обикновено празникът е през април или май и приходите на компаниите се отбелязват във финансовите резултати през второто тримесечие).

Въпреки това трафикът е нараснал до 15 млн. души или с 19 на сто, отбелязват от Ryanair. Разходите на авиопревозвача с включени горива са се увеличили с 18 на сто, а без тях – с 6 процента.

„Търговските условия бяха трудни през първото тримесечие поради липсата на Великден и нарасналите цени на горивата. Сега горивата представляват 50 на сто от нашите оперативни разходи при 36 процента през миналата година”, каза изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри.

От авиопревозвачът предупреждават, че загубата за финансовата година, завършваща на 31 март 2009 година, може да е 60 млн. евро. За предходната година Ryanair реализира печалба от 480,9 млн. евро.