Русия може да замрази участието си в споразумения за СТО
Русия може да замрази участието си в споразумения за СТО / снимка: EPA/BGNES

Руският премиер Владимир Путин определи като "разумно" Русия да замрази участието си в някои от споразуменията в рамките на проекта за присъединяването й към Световната търговска организация (СТО), които противоречат на нейните интереси, и да започне да ги прилага след влизането си в организацията, предадоха световните агенции. Путин каза това по повод предложение на първия вицепремиер Игор Шувалов, направено на заседание на правителството, предаде БТА.

Ръководителят на руското правителство изтъкна, че в този процес на преговори Русия е поела "сериозна тежест" и нейната икономика, особено някои отрасли, понасят "голяма тежест", като засега не се виждат и не се чувстват никакви плюсове от членството в СТО, "ако има такива".

"Трябва сериозно да помислим за защитата на нашите стокопроизводители", отбеляза Путин. Обръщайки се към Шувалов той посочи, че "това не означава, че ни е необходимо веднъж завинаги да се откажем от стратегическото движение към СТО, но трябва да има яснота и елементарна справедливост".

Шувалов отбеляза, че в преговорните процеси има няколко принципни момента - за експортните мита за дървесината, някои митнически тарифи и регулирането на дейността на предприятия, които САЩ възприемат като предприятия с държавно участие.

"Възнамеряваме да продължаваме преговорите и работата по работни групи за присъединяването на Русия към СТО. Но по някои споразумения, които в момента противоречат на интересите на Руската федерация, ще информираме партньорите ни за

необходимостта да излезем от тези споразумения.../...като ще започнем да изпълняваме нашите задължения от момента на присъединяването ни към СТО", каза Игор Шувалов. Путин определи това като "разумно".