Родриго Рато: Страните от ЕС трябва да реформират икономическите си политики
Родриго Рато: Страните от ЕС трябва да реформират икономическите си политики / netinfo

Европейските икономики в момента са силни, но отделните страни трябва извършат икономически реформи, за да подобрят конкурентоспособността си и за да се подготвят за застаряването на населението на континента. Това препоръча управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Родриго Рато, цитиран от Асошиейтед прес.

В реч пред Джорджтаунския университет Родриго Рато изрази задоволство, че Германия, която в момента е ротационен председател на ЕС, е обещала да преразгледа европейските икономически политики и да се концентрира върху насърчаването на заетостта и растежа.

МВФ очаква икономическия растеж на еврозоната през 2007 г. и 2008 г. да бъде "малко над 2 процента", допълни Рато, цитиран от Франс прес.

Според Рато реформирането на фискалните политики на европейските страни трябва да бъде приоритет за ЕС.

"Отбелязах, че Европа се разраства, но тя започва от позиция, в която производството на човек от населението упорито остава под това на САЩ - брутният вътрешен продукт на човек от населението през последните 30 години се равнява на около две трети от този на САЩ", се казва в разпространения предварително текст на речта на Рато.

Рато предупреждава, че много страни продължават да поддържат бюджетни дефицити, което ограничава растежа.