В стачна готовност са представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново. Това стана ясно, след като проведоха извънредно събрание, на което бе обсъден Националният оперативен план за справяне с COVID-19.
„Всички присъстващи на срещата достигнахме до извода, че е необходимо да се открие правилния баланс между налагането на здравни рестрикции и навременно стартиращите икономически мерки.
БХРА: В актуализацията на бюджета да се предвидят пари за туризма
Поведението на държавните органи, по отношение на туристическия сектор, е повече от недопустимо. Собствениците на редица бизнеси в старопрестолния град, служителите и техните семействата за пореден път са изправени пред въпроса за своето финансово оцеляване.
С огромно съжаление осъзнаваме, че вместо усилията, действията и целите ни да са общи с представителите на държавата, всъщност решенията вече са взети“, заявяват от Асоциацията.
Техните искания са за:
- Спешна ревизия на Националния план за справяне с COVID-19, като се въведат следните промени в него
- "зелена зона" - работен процес при 100% от капацитета по категоризация на обекта и без ограничения в работното време
- "оранжева зона" - работен процес при 70% от капацитета по категоризация на обекта и без ограничения в работното време, "червена зона" - работен процес при 50% от капацитета по категоризация на обекта и без ограничения в работното време и "тъмно червена зона" - пълно затваряне на всички бизнеси, които не предлагат стоки и услуги от първа необходимост
- Изплащане на финансови компенсации за бизнеса при частично затваряне (спрямо процентовото ограничение на капацитета на работа) и при пълно затваряне. Изчисляването на средствата да бъде на базата на оборота за 2019 година
- Изплащане на финансови компенсации на служителите при частично (спрямо процентовото ограничение на капацитета на работа) и при пълно затваряне (80% от осигурителния праг)
- Задължителна ваксинация за всички държавни служители, включително лекарите
- Всички издавани заповеди от Министъра на здравеопазването да бъдат предварително съгласувани с представители на браншовите организации и да се обявяват по-рано, за да може да се подготвят собствениците и служителите
„Всички присъстващи на срещата достигнахме до извода, че е необходимо да се открие правилния баланс между налагането на здравни рестрикции и навременно стартиращите икономически мерки.
БХРА: В актуализацията на бюджета да се предвидят пари за туризма
Поведението на държавните органи, по отношение на туристическия сектор, е повече от недопустимо. Собствениците на редица бизнеси в старопрестолния град, служителите и техните семействата за пореден път са изправени пред въпроса за своето финансово оцеляване.
С огромно съжаление осъзнаваме, че вместо усилията, действията и целите ни да са общи с представителите на държавата, всъщност решенията вече са взети“, заявяват от Асоциацията.
Техните искания са за:
- Спешна ревизия на Националния план за справяне с COVID-19, като се въведат следните промени в него
- "зелена зона" - работен процес при 100% от капацитета по категоризация на обекта и без ограничения в работното време
- "оранжева зона" - работен процес при 70% от капацитета по категоризация на обекта и без ограничения в работното време, "червена зона" - работен процес при 50% от капацитета по категоризация на обекта и без ограничения в работното време и "тъмно червена зона" - пълно затваряне на всички бизнеси, които не предлагат стоки и услуги от първа необходимост
- Изплащане на финансови компенсации за бизнеса при частично затваряне (спрямо процентовото ограничение на капацитета на работа) и при пълно затваряне. Изчисляването на средствата да бъде на базата на оборота за 2019 година
- Изплащане на финансови компенсации на служителите при частично (спрямо процентовото ограничение на капацитета на работа) и при пълно затваряне (80% от осигурителния праг)
- Задължителна ваксинация за всички държавни служители, включително лекарите
- Всички издавани заповеди от Министъра на здравеопазването да бъдат предварително съгласувани с представители на браншовите организации и да се обявяват по-рано, за да може да се подготвят собствениците и служителите