Разглеждат сътрудничеството между България и Румъния от 2007 до 2013 г.
Разглеждат сътрудничеството между България и Румъния от 2007 до 2013 г. / netinfo
Първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния за периода 2007 – 2013 година ще се проведе в Румъния. В срещата ще участват заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова, държавният секретар в министерството на развитието, благоустройството и жилищата в Румъния Ана Хорват, както и представител на Главна дирекция “Регионална политика” към Европейската комисия.

Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния е с общ бюджет 262 млн. евро. Социално-икономическо развитие на граничните райони, екологично управление на околната среда и опазване на културните ценности и традиции. Това са акцентите в програмата между двете страни, по която могат да кандидатстват областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич и Разград от България, а сред избираемите от Румъния са: Гюргево, Кълъраш и Констанца.

Приоритетните оси на програмата са достъпност, околна среда, икономическо развитие и социално сближаване и техническа помощ. Потенциални бенефициенти са общини, областни администрации, неправителствени организации, асоциации на общини, изследователски институции, организации за сътрудничество между различни общини, камари и други от граничния район.