Р. Драганов: Няма да се сбъднат прогнозите за провал на летния туристически сезон
Р. Драганов: Няма да се сбъднат прогнозите за провал на летния туристически сезон / снимка: БГНЕС

Прогнозите за провал на летния туристически сезон няма да се сбъднат, категоричен бе директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред „Фокус". По думите му, през лятото се очакват над 7 милиона чужди и български туристи, защото браншът е успял да реагира на очаквания отлив на руски туристи у нас.

Четири европейски телевизии излъчват туристическа реклама на България

Българският туристически бизнес беше предупреден, имаше възможност да подобри своя продукт и по никакъв начин това намаление от Русия не би следвало да се отрази нито на обемите, нито на интензивността на пътуванията, увери Драганов. „Ще има натоварен летен сезон, наблюдава се безпрецедентно увеличаване на пътуванията от съседни страни като Турция, има много туристи и от Израел", обясни Драганов. По думите му, около Великден се пристигнали около 6000 руснаци, които отварят своите имоти, които са закупили в България.

Очакваме трудно, но не трагично туристическо Лято 2015

Румен Драганов каза още, че през Великденските празници е отчетен ръст на туристите у нас. При очаквани 110 000 пътувания в страната са реализирани около 145 000. Увеличение има и на пътуванията на наши сънародници в чужбина, както и при посещенията на чужди туристи у нас.