Н.Ангелкова: Очакваме труден, но не трагичен туристически сезон
Н.Ангелкова: Очакваме труден, но не трагичен туристически сезон / Дарик Добрич

Очаква ни доста труден сезон, но се надявам той да не бъде трагичен, заяви в Добрич министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си с представители на бранша.

Данните към момента сочат, че спадът на броя туристи от Русия и Украйна ще бъде в рамките на 30%. Отчита се обаче завишен интерес към нашите курорти от Литва, Латвия и Беларус с около 40% в сравнение с миналата година. 5% повече се очаква да бъдат германските туристи, при гостите от Полша и Чехия ръстът ще бъде 7-9%, при тези от Франция – 4-5%, Израел – 20%, скандинавските страни – 5%.

Пречиствателната станция в Албена ще бъде рехабилитирана, стана още ясно при посещението на министъра в Добрич. Проектът е на стойност 32,4 млн.лева и ще бъде финансиран по ОП”Околна среда”.  Министър Ангелкова е била запозната и с проблема с корекцията на коритото на р.Батовска в района на курорта Албена, както и с лошото състояние на пътя Албена-Балчик, който пропада. Тя се е ангажирала да потърси съдействие в други министерства за разрешаването на тези проблеми, особено важни за туризма в района.

Обсъдени са и възможностите за развитието на къмпинговия туризъм на територията на община Шабла, където има голям потенциал за това. Ще бъдат инициирани законодателни промени, за да се регламентира този вид туризъм. Той не е добре развит, например на територията на Добричка област има само 2 регистрирани къмпинга и около 30 нерегистрирани, допълни областният управител д-р Маргарита Новоселска. Предстои да се обсъди и бивакуването като тип къмпингов туризъм.

Билборд кампания за популяризирането на историческите забележителности и насърчаване на вътрешния туризъм ще започне министерството, каза още Николина Ангелкова.

Възможностите за туризъм в България ще бъдат популяризирани и на панаир през месец май в Париж, по време на планираната българска изложба в Лувъра. Изложението с фокус културно-исторически туризъм ще бъде тридневно и ще е на площад „Пале Роял”. Там на 15-20 щанда българските общини ще представят вино, сувенири, типични храни и др.