Яначков писал до главния прокурор за кражби в „Кремиковци”
Яначков писал до главния прокурор за кражби в „Кремиковци” / Sofia Photo Agency

„Преди около месец и половина аз лично писах до главния прокурор и до министъра на вътрешните работи писмо, с което ги известявам, че комбинатът се разграбва. Имаше твърдения, че се изнасят и документи от индийски специалисти и ръководители и затова настояхме службите да вземат мерки” – това каза в предаването „Денят” на Дарик Васил Яначков, председател на федерация „Металици” към КНСБ.

Относно изказването на шефа на „Ворскла Стийл”, че се краде от „Кремиковци”, Яначков попита: „Вярно ли е това, че без да има право е продавал скрап от комбината на безценица и след това е купувал за сметка на „Кремиковци” скрап на високи цени? Краде този, който може да краде – и началници, дори част от най-близките привърженици на Виктор Демянюк са най-големите крадци. Някои от тях вече са уволнени”.

На въпрос дали е притеснителен фактът, че фирмата на Константин Жеваго губи интерес към „Кремиковци” и вероятността да се откаже от комбината, Яначков отговори: „Твърденията, че е подадено предупредително писмо до „Кремиковци” не са верни. Предложено веднага да се подпише договор за прекратяване, като се предоставят всички метали, произведени от „Ворскла” – това е абсурд, това не може да стане”.

Всичко показва, че „Ворскла” е с малки възможности и не е в състояние да захрани „Кремиковци”, в резултат на което ние настояваме да бъдат поканени и други фирми, за да може комбинатът да бъде натоварен, да прави съответните необходими плащания и да създаде нормална обстановка, при която да се търси генералното решение по собствеността”, каза още Яначков.

Кремиковци” е във възможно най-тежкото състояние, в което се е намирало от създаването си досега”, отбеляза председателят на федерация „Металици”.

Цялото интервю с Васил Яначков четете тук.