Проверка на вноса на агнешко месо и на всички мандри в страната
Проверка на вноса на агнешко месо и на всички мандри в страната / Guliver/Getty Images

Проверки на всички мандри в страната започва Министерството на земеделието и храните, Агенцията по храните и НАП.

"Ще се проверява всичко, документи, производство, сделки". Това каза в Стара Загора министърът на земеделието Десислава Танева.

Проверките са заради обявената вчера в Стара Загора национална стачка на млекопроизводителите на 24 март в столицата.

Мандрите пред фалит

Проверките трябва да установят документите за суровините, които използват мандрите, за вноса и ДДС. Започват проверки и на вноса на новозеландско агнешко месо в страната.

Внасят замразено агнешко от Нова Зеландия за Великден

Министър Танева откри пролетното изложение за земеделска техника „БАТА АГРО" край Стара Загора.

Диалогът с браншовите организации никога не е преставал. Има сформирани Консултативни областни съвети по животновъдство, които заседават всеки месец", коментира министър Десислава Танева по повод предстоящите протести на животновъдите. Тя допълни, че всичко зависи от решенията, които ще бъдат взети на предстоящото заседание на министрите на земеделието на 12 и 13 март. След него ще има решения и мерки в национален мащаб.

„България не може да вземе национално решение за спиране вноса на палмово масло, защото е част от европейския пазар. Ако темата се повдигне на европейско ниво, тогава и ние можем да направим нещо", обясни Танева и добави, че България е част от един общ европейски пазар и такова решение като хипотеза да бъде възможно, означава да е взето на такова ниво. „Но ние трябва да контролираме написаното на етикета да отговаря на съдържанието" - категорична е министърката.

В Стара Загора министърът на земеделието откри Осмото издание на БАТА АГРО - Пролет 2016 . В него участват 143 фирми, които представят най-новото в агротехниката на площ от над 26 хиляди квадратни метра.