Прогнозират скок в цените на шофьорските курсове
Прогнозират скок в цените на шофьорските курсове / снимка: Sofia Photo Agency

Със сто лева ще поскъпнат шофьорските курсове от лятото. Това прогнозира председателят на Съюза преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов. В момента цената за обучение е между 600 и 700 лева. Причина за новото повишение тази година според авто инструкторите е влизането в сила на новите методи на обучение, одобрени от Министерството на транспорта.

След два месеца влиза в сила Наредба 37, според която кандидат – шофьорите трябва да полагат повече часове за подготовка, които включват и шофиране по магистрала. Това според Йонко Иванов е причината за по-високата такса. На пътя излизат хора, които действително могат да управляват автомобила по нов съвременен начин, каза Иванов.

Наредбата предвижда и изграждането на нови учебни центрове във всички градове в страната. Залите ще предлагат изцяло електронно обучение, обясни Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Във всички областни центрове в страната функционират такива учебни центрове. Те предоставят високо ниво на преподаване, като се използват съвременни учебно-технически средства, обясни Георгиев.

Според Йонко Иванов повече от 35 на сто от инструкторите у нас са нелегални.

Преподавателите са категорични, че новите правила ще извадят на светло така наречените тротоарни инструктори и ще повишат безопасността по пътищата.