Продължава проблемът с недостига на бензин в Гърция
Продължава проблемът с недостига на бензин в Гърция / БГНЕС

Гръцките граждани и чуждестранните туристи все още срещат проблеми с липсата на бензин в Гърция, след като шести ден продължава стачката на шофьорите на цистерни. Шофьорите стачкуват в най-натовареното време на туристическия сезон. Въпреки нареждането на правителството, което мобилизира военни автомобили, за да зареждат бензиностанциите, количествата са много малки. Военни камиони и кораби от снощи снабдяват гражданите с гориво, а войници карат цистерните, конфискувани от превозвачите, които стачкуват. Армията снабдява с гориво болниците, летищата, електроцентралите и други държавни сектори.

Недостигът на гориво засегна редица бизнеси – от отдаването на коли под наем до земеделците. Най-големи са нанесените щети на жизненоважния туристически сектор. Хлебопекари на остров Тасос вече са ограничили продажбата на хляба. От посолството на Сърбия в Атина са заявили, че голяма е опасността да бъде застрашено снабдяването с основни хранителни продукти като хляб, мляко, месо, плодове и зеленчуци.

Шофьорите в Северна Гърция решават проблема, като търсят бензин в съседните България и Македония.

Над хиляда туристи са блокирани по пътищата на Гърция. Туристите в Гърция този сезон са основно от България, Румъния и Сърбия, коментират агенциите.
Колони автомобили има на ГКПП „Богородица” на гръцко-македонската граница, заради сръбските и македонските туристи, които се връщат от Гърция, предаде сръбската радио и телевизия Студио Б. Допълнително задръстване създавали и гръцките граждани, които пътували до Македония да заредят гориво. Засега не се съобщава за проблеми по граничните ни пунктове с Гърция.

Във връзка със стачката на гръцките превозвачи на горива българското външно министерство препоръча на българите, които имат намерение да предприемат  пътуване  в Република Гърция, да  заредят резервоарите на автомобилите си с достатъчно гориво, необходимо им да стигнат до мястото, за което са предприели пътуването и обратното им завръщане в Република България.