Повече пенсионери вдигат разходите на НОИ за пенсии догодина
Повече пенсионери вдигат разходите на НОИ за пенсии догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Повече пенсионери вдигат разходите на НОИ за пенсии догодина
36435
Повече пенсионери вдигат разходите на НОИ за пенсии догодина
  • Повече пенсионери вдигат разходите на НОИ за пенсии догодина

С около 10 000 души ще се увеличи броят на новите пенсионери през следващата година, прогнозират от ръководството на Националния осигурителен институт. Това е и причината да бъдат заложени с 50 милиона лева повече като разходи във фонд Пенсии в бюджета за 2011-та година, обясни управителят на института Христина Митрева. По думите й заради дебатите около отпадането на точковата система до началото на декември са подадени с 19 процента повече заявления за пенсиониране в сравнение със същия период на миналата година. По данни на НОИ към ноември над половината от работещите българи се осигуряват върху доход до 420 лева.

През следващата година се очакват повече нови пенсионери, заради отложеното пенсиониране на около 40 000 души, обясни Христина Митрева. По думите й не може да се каже със сигурност колко души няма да успеят да се пенсионират, заради отпадането на точковата система. Колкото до актуализация на пенсиите, Митрева заяви: "Единственият източник за увеличение на пенсиите, след като това не е заложено нито в държавния бюджет, нито в бюджета на Държавното обществено осигуряване, е ако има повече приходи. Не мога да кажа дали ще се случи такова нещо, но наистина, ако има повече приходи, с министър Дянков и с министър Младенов сме говорили за такава опция".

По данни на НОИ заради кризата и преминаването към непълно работно време се е увеличил броят на хората, които се осигуряват върху минималната заплата или доход до 420 лева. Над 200 хиляди българи работят на повече от едно място. В същото време променената схема за изплащане на болничните е довела до намаляване на тяхното ползване, като до ноември броят им е спаднал с над 15 процента в сравнение с 2009 година.