Повече от половината заплати в „Кремиковци” били платени
Повече от половината заплати в „Кремиковци” били платени / снимка: БГНЕС

Превеждането на заплатите на работниците в „Кремиковци” е частично забавено, но повече от половината плащания на персонала вече са направени, съобщиха от предприятието. От там казват, че има известно забавяне към някои доставчици, но е подготвен график за уреждане на задълженията. Подробности не се съобщават.

По данни е осигурена денонощна охрана, която обхваща всички територии, принадлежащи на комбината. За подсилване на регулярната охрана пък е създадена и група за бързо реагиране. Уточнението е по повод отправеното искане на страна на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров към министъра на вътрешните работи Румен Петков да поеме охрана на металургичния гигант, защото там няма актуален договор за охраната, което спомага кражбите.

В съобщение на икономическото ведомство до медиите миналата седмица се казваше и че неправомерно ръководството на „Кремиковци” е превело 99.92 млн. евро от взетия облигационен заем от общо 325 млн. евро на фирмата на индийския собственик. От предприятието сега обясняват, че плащането е упълномощено с решение на извънредна среща на акционерите и то е утвърдено от Министерството на икономиката като представител на държавата, чиято собственост са 25% от дружеството.

От „Кремиковци” съобщават и че проверката на работната група в предприятието не е завършила и компанията съответно не е запозната с резултатите от нея. На този етап обаче предприятието не било адресат от страна нито на прокуратурата, нито на Министерството на икономиката и енергетиката. Това е причината да не се коментират становищата на икономическото ведомство. Едно от тях беше писмо до главния прокурор, с което се поиска проверка в комбината за нарушения на текстове от Наказателния кодекс.