Поскъпването на газа може да доведе и до фалити, опасяват се индустриалците
Поскъпването на газа може да доведе и до фалити, опасяват се индустриалците / снимка: Sofia Photo Agency

Поскъпването на газа ще се отрази неблагоприятно на фирмите, а за тези, които ползват газа като суровина, ще е много тежко, тъй като значително ще оскъпи готовия продукт. това обясни пред DarikFinance.bg Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.Продуктът може да стане трудно или непродаваем, ако техните конкуренти в други страни купуват на по-добри цени природния газ.

„Компаниите, които не могат да продават на световния пазар, ще трябва да редуцират персонал, да намалят производството, да се свият в определени граници в опит за оцеляване.Фалити също не са невъзможни. В най-тежкия случай може да се стигне и до там”, коментира той.

Велев описа шоковото поскъпване на газа като неблагоприятно натрупване на прокризисни фактори. Той допълни, че алтернативата в средносрочен план в създаването на енергийна борса. Бизнесът също така иска да получава информация за прогнозна стойност на газа за следващите две тримесечия, като тя може да се опреснява ежеседмично, което би ориентирало фирмите.

Цялото интервю четете ТУК