Плавно ще се вдига стажът, а не възрастта за пенсия при първа и втора категория труд
Плавно ще се вдига стажът, а не възрастта за пенсия при първа и втора категория труд / снимка, архив: Sofia Photo Agency, архив

Плавно ще се увеличава стажът, а не възрастта, необходима за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд, както се предлага в сегашния вариант на законопроект за промени на Кодекса за социално осигуряване. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който представи пред социалната комисия на парламента мотивите към законопроекта, предаде БТА.

Така ще бъдат уеднаквени промените за работещите в тези категории и общата категория. Промените вероятно ще бъдат направени между първото и второто четене на законопроекта, посочи министърът.

По неговите думи всяко забавяне на приемането на кодекса би съсипало осигурителната система. В момента задълженията към Националния осигурителен институт са 1.1 млрд.лева, заяви министър Младенов.

Той допълни, че няма по-обсъждан законопроект в това Народно събрание от Кодекса за социално осигуряване. По думите на министър Младенов, плавното увеличаване на необходимия стаж за пенсиониране с три години от 2011 г. няма да затрудни стотици хиляди българи, които са работили в реалната икономика и в честния бизнес. Затруднени ще бъдат тези, които са работили и продължават да работят в "сивата икономика", коментира той. За три месеца Главната инспекция по труда е установила при проверки над 1800 случая на работещи без трудови договори, отбеляза Младенов.