Пламен Димитров прогнозира увеличение на енергийно бедните хора у нас
Пламен Димитров прогнозира увеличение на енергийно бедните хора у нас / снимка: БГНЕС, архив
Пламен Димитров прогнозира увеличение на енергийно бедните хора у нас
83201
Пламен Димитров прогнозира увеличение на енергийно бедните хора у нас
  • Пламен Димитров прогнозира увеличение на енергийно бедните хора у нас

Процентът на енергийно бедните хора в България ще се увеличи след либерализацията на енергийния пазар, а в бюджетите на общинските училища, болници и дружества няма предвидени средства за промяната. За това алармира президентът на КНСБ и член на Икономическия и социален съвет Пламен Димитров.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев посочи, че според данни на Евростат близо 40% от хората в България са енергийно бедни, а през миналата година 40,4% от хората са ограничавали отоплението на жилището си.

Енергийният министър успокои за цените на тока

По думите на Пламен Димитров малка фирма няма да понесе увеличението на цената на тока с 20%, ако настъпи такова след либерализацията на енергийния пазар.

"Няма как да издържи някоя малка фирма 20% увеличение и после да решим, че трябва да я подпомагаме, когато вече са уволнили хората. Важно е сега да се запази тяхната пазарна позиция и възможността да оцелеят", посочи той.

"Няма никаква мисъл за бюджетните потребители в момента. В техните бюджети не е заложена никаква гъвкавост, няма възможност. И натоварването с 15-20%, едно такова увеличение на цената, няма как да бъде поето без ревизия или някакви допълнителни мерки от държавата", обясни Димитров.       

Към настоящия момент около 370 000 души ползват подпомагане от държавата през отоплителния сезон, каза още Пламен Димитров.