Павлова опроверга спекулации за данъците на безплатно санираните апартаменти
Павлова опроверга спекулации за данъците на безплатно санираните апартаменти / снимка: БГНЕС
Павлова опроверга спекулации за данъците на безплатно санираните апартаменти
78240
Павлова опроверга спекулации за данъците на безплатно санираните апартаменти
  • Павлова опроверга спекулации за данъците на безплатно санираните апартаменти

В София има над 2800 сгради, които могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниране. Те отговарят на условията за брой апартаменти и вид на строителството. До момента в столицата са регистрирани 110 сдружения на собствениците, а 9 жилищни сгради вече са подписали договор за финансиране на дейностите за енергийна ефективност.

Какво трябва да знаем за санирането?

В София вече има 110 сдружения на собствениците, а още 30 са в процес на регистрация, обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова. От тях 18 вече са подали документи за финансова помощ. Сградите, чийто собственици са подали заявления за интерес и финансова помощ, се намират в районите „Слатина", „Искър", „Подуяне", „Люлин", „Крамиковци", „Сердика", „Изгрев", „Младост" и „Витоша". Най-много заявления - четири, са подадени от столичния район „Слатина". Девет от сградите вече са получили одобрение.

Общо в страната има около 300 новорегистрирани сдружения на собствениците. До момента 41 сгради са подали заявления в Българската банка за развитие, а 22 са вече одобрени, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

Тя уточни и с колко ще се повишат данъците на санираните апартаменти. „Имаше спекулации по темата, че много ще се вдигнат данъците на сградата. Това не е вярно", категорична е Павлова. Тя се позова на данни от софтуерни симулации, направени в София и Благоевград, според които за саниран апартамент от 75 кв. м оскъпяването е около 1.60 лв. за данък сгради и 1.20 лв. за такса смет.

Сградите, които се санират по програмата с публични средства, няма да имат право на данъчни облекчения за достигнатата енергийна ефективност клас С.