Депутатът от ДПС Хасан Адемов
Депутатът от ДПС Хасан Адемов / БГНЕС
По-високи заплати от догодина и повишаване на възрастта за пенсиониране
95139
По-високи заплати от догодина и повишаване на възрастта за пенсиониране
  • По-високи заплати от догодина и повишаване на възрастта за пенсиониране
По-високи заплати от догодина и повишаване на възрастта за пенсиониране. Това се предвижда в проектобюджета за Държавното обществено осигуряване за 2018 г., който депутатите приеха на първо четене с общо 123 гласа "за" и 86 "против" и нито един "въздържал се".
 
Предвидено е увеличение на размерът на осигурителната вноска за Фонд "Пенсии" с един процентен пункт - 19,8% за родените преди 1 януари 1960 г., и 14,8% за лицата, родени след 31 декември 1959 г.
 
Кабинетът прие проекта за бюджет 2018

Увеличава се минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв. Определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица в размер на 510 лв. С нея се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 480 лв. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица - 2600 лв.
 
Няма грешки в новите пенсии, категоричен е социалният министър

Повишават се възрастта и осигурителния стаж при пенсиониране за всички категории труд. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и социалната пенсия за старост се увеличават от 1 юли 2018 г. с 3,8%. Размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 9- годишна възраст се увеличава от 340 на 380 лв.
 
Вдигат детските добавки за едно дете с 3 лв., за две деца - с 5 лв.

По време на дебатите Георги Гьоков от левицата посочи, че БСП няма да подкрепи бюджетът на ДОО, защото нямало как да се подкрепи нещо, което не се различава по нищо от предните бюджети. "Няма как да правиш едно и също нещо и да очакваш промяна. Няма как да подкрепим този бюджет, защото в него липсва амбиция и воля за решаване на основни проблеми пред обществото-бедност, корупция, ниски доходи и неравенство", подчерта депутатът.
 
Социалните плащания, изтъкна той, пък си остават замразени с малки изключения. "Това е поредният бюджет на ГЕРБ, който води на никъде и води до застой. Това е бюджет, който не гарантира на никого нищо", смята още депутатът от левицата.
 
От своя страна Хасан Адемов от ДПС подчерта, че проектът на ДОО е поредната фалшива новина за пенсионерите в България. Очакванията в този бюджет трябваше да намерят място заявените в предизборните платформи на ГЕРБ и ОП обещания. За съжаление нищо подобно не се случва в този бюджет“, заяви Адемов.
 
Той коментира, че за социално подпомагане и грижи в бюджета на ДОО са заделени 12,4% от БВП, а през 2017 г. те са били 13,3%. Вместо да разширява правата на осигурените лица бюджетът ги ограничава, подчерта Адемов. Той е категоричен, че се ограничава и достъпът на осигурените лица за ползване на обезщетение за безработица. Виждаме увеличение на минималните пенсии за стаж и възраст, но не с 300 лв., заяви депутатът от ДПС.
 
Запазва се режимът на изплащане на болничните

Адемов заключи, че ДПС няма аргументи, с които да подкрепи предложения бюджет.
 
Волен Сидеров обясни, че ПГ на ОП ще подкрепи закона на ДОО, тъй като той бил по-добър от миналогодишния. "Чухме критики от опозицията, повечето, от които неоснователни, имащи за цел да атакуват положителните страни на този бюджет и да създадат страхове у хората", коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ. "Бюджетът на ДОО е бюджет на баланса между социална справедливост и сигурност. Предвижда се ръст на пенсии, минимални осигурителни доходи, майчинство", заяви Ангелова.

Бюджетът на Здравната каса мина на първо четене

Преди това парламентът прие на първо четене Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. В гласуването участваха 213 народни представители, от които 125 гласуваха "за", а 88 - "против".
 
В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че в приходната част на бюджета на касата се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на 3 860 000 000 лв., което е с 407.2 млн. лв. повече от 2017 г. Здравноосигурителните приходи се предлага да бъдат в размер на 3 818 500 000 лв., или с 404.7 млн. лв. повече от 2017 г.
БГНЕС