/ БГНЕС
**Приоритетите в бюджета догодина - образование, сигурност и социална сфера
94895
**Приоритетите в бюджета догодина - образование, сигурност и социална сфера
  • **Приоритетите в бюджета догодина - образование, сигурност и социална сфера
Ще има сериозно увеличение на разходната част на бюджета през 2018 г. Разликата спрямо бюджета за 2017 г. е 2,5 млрд., повече в следствие от ръста на икономиката, който е 3,9% за 2016 г. Това каза пред БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.
 
Тя потвърди, че за увеличение на доходите в бюджет 2018 са предвидени 740 млн. лева. За първи път ще има рязък ръст на минималната заплата от 460 на 510 лева, а останалата част от парите са насочени към три приоритетни сектора.
 
КНСБ настоява за по-активна политика на правителството по доходите

Около 330 млн. лева от бюджета за 2018 г. са предвидени за ръст на учителските заплати, което по думите на председателя на бюджетната комисия е около 15%.
 
"Има предвидени още 150-180 млн. за образование, но разходи за качество, програми в средното образование, предучилищно и училищно, повишаване на стипендии, но в приоритетни специалности като инженерните, каквито търси бизнесът и не може да намери и образователната инфраструктура", обясни Стоянова.
 
Следващият приоритетен сектор на правителството е "Сигурност, отбрана и МВР". 100 млн. повече са предвидени за заплати в армията, а над 490 млн. лева са предвидени за модернизиране на съоръжението. Общо Сектор "Сигурност" ще има над 600-700 млн. увеличение на разходите. 55-60 млн. лева за отделени за полицейски заплати, т.е 5,6% увеличение.
 
Горанов обеща 700 млн. лева повече за заплати догодина

Третата приоритетна сфера е социалната и здравна сфера, където са предвидени над 1 млрд. лева повече за пенсии и здравеопазване и значителна част за социално подпомагане в различните сфери. За научни изследвания са предвидени 65 млн. повече на проектен принцип, каза още Менда Стоянова.
 
"Предвижда се увеличение на праговете, от които хората имат право на социално помощи, т.е ще се увеличи кръга на хората и ще компенсира ръста на доходите. Има и фокусиране на социалните помощи към онези, които имат реална нужда от тях, с което ще се повиши размерът им", разясни депутатът.
 
Ниските доходи са сред източниците на напрежение сред работещите хора

Менда Стоянова потвърди също, че ще продължат и големите инфраструктурните проекти, като голяма част от тях ще бъдат финансиране от европейски програми, но и от държавния бюджет.
 
"Пари има в повече, но те са ориентиране в приоритетните сектори. Години наред се търсеше съкращение на персонала, за съжаление това не се случваше. Сега имаме промяна със скок в намаляване на административната тежест бележки с въвеждане на електронни услуги", коментира тя.