/ БГНЕС
За какво настояват синдикатите в Бюджет 2018-а?
94833
За какво настояват синдикатите в Бюджет 2018-а?
  • За какво настояват синдикатите в Бюджет 2018-а?
Среден ръст от 13% за заплатите в публичния сектор и въвеждане на необлагаем минимум за минималната работна заплата да бъдат заложени в бюджета за 2018 г. Това поискаха ръководствата на двата национални синдиката в Световния ден за достоен труд.
 
Ниските доходи и заиграването с добавката за стаж са основен източник на напрежение сред работещите хора, обясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров, и обяви, че в понеделник ще бъдат свикани националните стачни комитети, за да се обсъдят действия в защита на доходите.
 
Синдикатите оценяват като приемливо планираното вдигане на минималната работна заплата на 510 лева от догодина, но поставят като приоритет увеличаването на заплатите на работещите в образованието, културата, държавните агенции.
 
Увеличението на заплатите в отделните системи трябва да е между 10 и 20% или средно 13%, което ще струва на бюджета около 920 млн. лева допълнително, обясни Пламен Димитров от КНСБ. "Ако не следва кабинетът, увеличението, поне което пазарът налага, най-вероятно ще е все по-трудно да се наемат читави хора в администрацията, в образованието, здравеопазването", поясни Димитров.
 
От КНСБ настояват още за въвеждане на минимална заплата за висшисти, работещи по специалността си, която да бъде 700 лева.
 
От КТ "Подкрепа" допълват исканията с вдигане на минималното обезщетение за безработица, увеличаване на гарантирания минимален доход от 65 на 157 лева, както и изравняване на майчинството за втората година с минималната заплата.
 
Двата синдиката планират свикването на националните стачни комитети, за да обсъдят решаването на основните проблеми на работещите хора - неплатени заплати, ниски доходи и предложеното от бизнеса премахване на добавка за прослужено време.
 
"Тази безсмислена игра с класа трябва да спре. И колкото по-рано спре и публично излезе властта и каже "Това, което искат работодателите, няма да стане, защото то няма смисъл, нито икономически, нито социален". И който го прави, очевидно има други политически интереси, най-вероятно. Тези няколко неща биха успокоили хората", обясни още Пламен Димитров.